DERS TANITIM BİLGİLERİ


Dersin Adı
Avrupa Mutfakları
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 306
Güz/Bahar
2
2
3
5
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Deney / Laboratuvar / Atölye uygulama
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilere Avrupa'nın farklı bölgelerinin mutfaklarını tanıtmak ve bu mutfakları temsil eden yerel yemekleri beslenme ilkelerine göre pişirmeyi ve uygun şekilde sunmayı öğrenmelerini sağlamaktır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Avrupa Mutfakları çerçevesindeki değişik menülerin hazırlanmasında kullanılan ekipman, malzeme ve yöntemleri tanımlayabilecektir.
  • Avrupa mutfaklarında hazırlanan menü tiplerini ve tarzlarını uygulayabilecektir.
  • Avrupa Mutfaklarına ilişkin menüleri hazırlarken güvenli, sağlıklı ve profesyonel davranış becerilerini uygulayabilecektir.
  • Avrupa mutfaklarında yer alan pişirme tekniklerini kritik edebilecektir.
  • Avrupa’nın farklı bölgelerinde yer alan mutfakların tarihini ve kültürel gelişimini tartışabilecektir.
Ders Tanımı Bu ders öğrencilere çeşitli Avrupa mutfakları, yerel Avrupa ürünleri ve bunlara ilişkin sunum uygulamalarını öğretmektedir. Öğrenciler ders kapsamında, Avrupa'daki farklı bölgelerin tarihi ve kültürel unsurlarına göre Avrupa menüleri hazırlama ve yemek sunma becerilerini geliştireceklerdir.
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
X
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Derse Giriş
2 Batı Avrupa Mutfakları I: Britanya Mutfakları Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, Chap. 6, Cuisines of the British Isles, 1 st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009.
3 Batı Avrupa Mutfakları II: Fransa Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, Chap. 5, French Cuisine, 1 st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009.
4 Batı Avrupa Mutfakları III: Hollanda ve Belçika Emily Wight, “Dutch Feast”, 1 st edn., Vancouver: Arsenal Pulp Press, 2017. Brian Luck, “Belgian Cuisine”, 1 st edn., Paderborn: Salzwasser-Verlag, 2009.
5 Kuzeydoğu Avrupa Mutfakları: Baltık Devletleri Silvena Johan Lauta, “Estonia, Latvia and Lithuania”, 1 st edn., Leicester: Lorenz Books, 2009.
6 Doğu Avrupa Mutfakları: Rusya, Ukrayna ve Belarus Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, Chap. 9, Russian Cuisine, 1 st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009.
7 Orta Avrupa Mutfakları I: Almanya ve Avusturya Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, Chap. 7, German Cuisine, 1 st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009.
8 Orta Avrupa Mutfakları II: Polonya, Çekya ve Macaristan Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, Chap. 3, Eastern European Cuisine, 1 st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009.
9 Kuzey Avrupa Mutfakları: İskandinav Yarımadası Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, Chap. 8, Scandinavian Cuisine, 1 st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009.
10 Güney Avrupa Mutfakları I: İspanya ve Portekiz Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, Chap. 10, Iberian Cuisine, 1 st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009.
11 Güney Avrupa Mutfakları II: İtalya Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, Chap. 4, Italian Cuisine, 1 st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009.
12 Güney Avrupa Mutfakları III: Balkanlar Ödev Teslimleri Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, Chap. 3, Eastern European Cuisine, 1 st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009.
13 Ödev Sunumları
14 Ara Sınav
15 Dönemin Gözden Geçirilmesi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı

Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, 1 st edn., New York:
Delmar, Cengage Learning, 2009. ISBN-13: 978-1418049652

Emily Wight, “Dutch Feast”, 1 st edn., Vancouver: Arsenal Pulp
Press, 2017. ISBN-13: 978-1551526874

Brian Luck, “Belgian Cuisine”, 1 st edn., Paderborn: Salzwasser-
Verlag, 2009. ISBN-13: 978-3861951209

Silvena Johan Lauta, “Estonia, Latvia and Lithuania”, 1 st edn.,
Leicester: Lorenz Books, 2009. ISBN-13: 978-1903141663

Önerilen Okumalar/Materyaller

Michael F. Nenes, “International Cuisine”, 1 st edn., New Jersey:
Hoboken, John Wiley & Sons, Inc., 2009. ISBN-13: 978-0-470-
41076-9

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
1
30
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
15
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
5
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
20
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
4
70
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
1
30
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
2
28
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
8
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
1
14
Final Sınavı
1
16
    Toplam
150

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

X
4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

X
5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

 

7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

X
9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest