Dersin Adı | Avrupa Mutfakları |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
CLM 306 | Güz/Bahar | 2 | 2 | 3 | 5 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Deney / Laboratuvar / Atölye uygulamaAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilere Avrupa'nın farklı bölgelerinin mutfaklarını tanıtmak ve bu mutfakları temsil eden yerel yemekleri beslenme ilkelerine göre pişirmeyi ve uygun şekilde sunmayı öğrenmelerini sağlamaktır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders öğrencilere çeşitli Avrupa mutfakları, yerel Avrupa ürünleri ve bunlara ilişkin sunum uygulamalarını öğretmektedir. Öğrenciler ders kapsamında, Avrupa'daki farklı bölgelerin tarihi ve kültürel unsurlarına göre Avrupa menüleri hazırlama ve yemek sunma becerilerini geliştireceklerdir. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | X | |
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Derse Giriş | |
2 | Batı Avrupa Mutfakları I: Britanya Mutfakları | Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, Chap. 6, Cuisines of the British Isles, 1 st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. |
3 | Batı Avrupa Mutfakları II: Fransa | Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, Chap. 5, French Cuisine, 1 st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. |
4 | Batı Avrupa Mutfakları III: Hollanda ve Belçika | Emily Wight, “Dutch Feast”, 1 st edn., Vancouver: Arsenal Pulp Press, 2017. Brian Luck, “Belgian Cuisine”, 1 st edn., Paderborn: Salzwasser-Verlag, 2009. |
5 | Kuzeydoğu Avrupa Mutfakları: Baltık Devletleri | Silvena Johan Lauta, “Estonia, Latvia and Lithuania”, 1 st edn., Leicester: Lorenz Books, 2009. |
6 | Doğu Avrupa Mutfakları: Rusya, Ukrayna ve Belarus | Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, Chap. 9, Russian Cuisine, 1 st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. |
7 | Orta Avrupa Mutfakları I: Almanya ve Avusturya | Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, Chap. 7, German Cuisine, 1 st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. |
8 | Orta Avrupa Mutfakları II: Polonya, Çekya ve Macaristan | Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, Chap. 3, Eastern European Cuisine, 1 st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. |
9 | Kuzey Avrupa Mutfakları: İskandinav Yarımadası | Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, Chap. 8, Scandinavian Cuisine, 1 st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. |
10 | Güney Avrupa Mutfakları I: İspanya ve Portekiz | Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, Chap. 10, Iberian Cuisine, 1 st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. |
11 | Güney Avrupa Mutfakları II: İtalya | Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, Chap. 4, Italian Cuisine, 1 st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. |
12 | Güney Avrupa Mutfakları III: Balkanlar Ödev Teslimleri | Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, Chap. 3, Eastern European Cuisine, 1 st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. |
13 | Ödev Sunumları | |
14 | Ara Sınav | |
15 | Dönemin Gözden Geçirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, 1 st edn., New York: Emily Wight, “Dutch Feast”, 1 st edn., Vancouver: Arsenal Pulp Brian Luck, “Belgian Cuisine”, 1 st edn., Paderborn: Salzwasser- Silvena Johan Lauta, “Estonia, Latvia and Lithuania”, 1 st edn., |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Michael F. Nenes, “International Cuisine”, 1 st edn., New Jersey: |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | 1 | 30 |
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | 1 | 15 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 5 |
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 4 | 70 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 2 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | 1 | 20 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 8 | |
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 14 | |
Final Sınavı | 1 | 16 | |
Toplam | 150 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır | X | ||||
2 | Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir | |||||
3 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir | X | ||||
4 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar | X | ||||
5 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır | |||||
6 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır
| |||||
7 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur | |||||
8 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır | X | ||||
9 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir | |||||
10 | Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) | |||||
11 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır | |||||
12 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest